Beylikdüzü Belediyesi’nin Kurduğu Çadır Kent, Depremzedelere Nefes Verdi
Beylikdüzü Belediyesi’nin meydana gelen iki büyük depremin ardından Hatay İskenderun’da kurduğu çadırkent, depremzedelerin yuvası oldu. 3 bine yakın kişinin yaşadığı çadırkente 4’ü tarlada olmak üzere 866 çadır teslim edilirken, 450 çadır sevk edildi.
Mutfak, yemekhane, yaşam konteynerleri, revir, çocuk alanı, tuvalet ve duşun bulunduğu alanda güvenlik, aydınlatma ve gerekli altyapı çalışmaları kesintisiz devam ediyor. Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, bugüne kadar Hatay’a 184 yardım TIR’ı ulaştırdıklarını belirterek, “Çadır kentimizde çalışmaları yürütürken bir yandan da ilçemizden afet bölgesine dayanışma köprüleri kurmaya devam ediyoruz. . Bu günleri hep birlikte, el ele, aşacağız.
Beylikdüzü Belediyesi’nin Beylikdüzü Kaymakamlığı iş birliğiyle Hatay’da hayata geçirdiği çadır kentte yaşam devam ediyor. İskenderun Limanı karşısında AFAD tarafından gösterilen 70 dönümlük alanın 44 dönümlük ilk etabına 4’ü sahra çadırı olmak üzere 866 çadır teslim edildi. Ayrıca 450 çadır sevk edildi. İhtiyaç halinde çevre il ve ilçelere teslim edilen çadırlarla birlikte ihtiyaç halinde 46 adet konut tipi konteyner de bölgeye sevk edildi. 3 bine yakın depremzedenin yaşadığı çadır kentte; mutfak, yemekhane, yaşam konteynerleri, çocuk alanı, çadırlar, endüstriyel jeneratör, revir, akaryakıt deposu, 31 adet duş konteyneri, 15 adet seyyar tuvalet, 17 adet su deposu ve 59 adet WC konteyneri bulunmaktadır. Ayrıca belediye tarafından bölgeye ulaşan sahra çadırlarından birine endüstriyel mutfak kuruluyor. Günlük 15.000 öğün yemek hazırlanabilen mutfak ile çadırkent dışındaki vatandaşlar da erzak desteği sağlayabilecek. Bireysel çadır temin edemeyenleri soğuktan korumak için bir sahra çadırı daha devreye alınacak. Çeşitli ikramların yapılacağı çadırda vatandaşların ısınması için de bir alan oluşturulacak.
altyapı çalışmaları devam ediyor
Öte yandan belediye tarafından ilk etapta bölgeye elektrik için 49 adet jeneratör, aydınlatma için 7 bin 720 adet projektör gönderildi. İSBAK’ın güneş enerjisiyle çalışan şarj istasyonu da vatandaşların telefonlarını şarj edebilmesi için bölgede yer alıyor. Ayrıca GSM operatörleri ile yapılan iş birliği sonucunda çadırkente taşınabilir baz istasyonu kazandırılmıştır. Ancak çift taraflı trafoların montajından sonra elektrik direkleri dikildi. Böylece alan aydınlatılırken çadırlara da elektrik verilmiş olacak.
Kesintisiz sağlık hizmeti
Ayrıca çalışmalar kapsamında; muayene, tetkik, tahlil ve tedavi için bir konteyner revire dönüştürüldü. Beylikdüzü Belediyesi Sağlık İşleri Müdürlüğü ve gönüllü sağlık çalışanları bu bölgede depremzedelere kesintisiz sağlık hizmeti veriyor. Öte yandan çadırlar tek tek ziyaret edilerek olası salgın hastalıklar hakkında bilgi veriliyor. Yaşanan travmanın etkilerini azaltmak için uzman psikologlar tarafından depremzedelere manevi güçlendirme sağlanmaktadır.
Alan daha işlevsel ve sadık hale getirildi
Çadırkente daha yapısal bir görüntü kazandırmak için aralıksız çalışan belediye grupları, dini bir hale getirmek için etrafını çitlerle çevirdi. Yağma ve güvenlik sorunlarının önüne geçmek için jandarmaya karakol olarak bir konteyner teklif edildi. Ayrıca lojistik depo olarak kullanılan 2 adet sahra çadırında profesyonel raf sistemi uygulanmıştır. Bu özel sistem ile depolama alanları daha işlevsel hale getirilmiş ve bölgeye ulaşan yardımların ayrıştırılması kolaylaştırılmıştır. Beylikdüzü Belediyesi, çadırkentteki depremzedelerin kayıt altına alınması ve aynı zamanda bilgilerinin kamu kurumlarıyla paylaşılması için sistem geliştirdi. Alandaki çadırların her biri numaralandırılarak çadırlarda yaşayan vatandaşların kimlik ve ikamet bilgileri ile varsa kronik hastalıkları kayıt altına alındı. Böylece vatandaşlar çadırkentte kalan yakınlarına hızlı bir şekilde ulaşabilecek.
Afet bölgesine 184 tır yardım ulaştırıldı
Depremin ilk anından itibaren plan ve program dahilinde hareket ettiklerini söyleyen Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, “Çalışmalarımızı Hatay’daki çadır kentimizde yürütürken bir yandan da dayanışma köprüleri kurmaya devam ediyoruz. ilçemizden afet bölgesine. Beylikdüzü Kaymakamlığı iş birliği ile bugüne kadar Hatay’a 184 tır yardım ulaştırdık. Bununla birlikte asıl yeni konvoyumuz İskenderun’daki çadır kentimize doğru yola çıktı. Bugüne kadar aralarında belediye çalışanlarımızın da bulunduğu 974 gönüllüyü afet bölgesine ulaştırdık. İlk günden itibaren komşularımız hoş güçleriyle ellerinde ne varsa getirdiler. Onu da afet bölgesine teslim ettik. Beylikdüzü’ndeki komşularımız afet bölgesinde olduğumuzdan en keyifli gücümüzle emin olmalılar. Bu günleri hep birlikte, el ele, aşacağız” dedi.
Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı