Haber

Filipinler, Çin’in sahil güvenlik gemilerine lazer ışını ile saldırdığını iddia etti

Filipinler, bir Çin sahil güvenlik gemisinin Güney Çin Denizi’nde Filipin sahil güvenlik gemisinin mürettebatına askeri lazer ışını ile fiziksel hasar vererek kalıcı körlüğe neden olduğunu iddia etti.

Filipinler kıyı güvenliğinden yapılan açıklamada, Çin sahil güvenlik gemisinin Filipinler sahil güvenlik gemisine lazer ışınlarıyla saldırdığı belirtildi.

Açıklamada, lazer ışınının mürettebatın bir kısmında geçici körlüğe neden olduğu ve bu saldırının Manila’nın egemenlik haklarını ihlal ettiği ileri sürüldü.

Açıklamada, “Çin, askeri personelimize yiyecek ve erzak taşıyan gemileri kasten engelledi.” Güney Çin Denizi’nde. Filipinler’in ‘Batı Filipin Denizi’ndeki egemenliğinin açık bir ihlalidir.” sözü yer aldı.

Filipinler sahil güvenlik yetkilisi Amiral Armand Balilo, Çin’in daha önce de ihtilaflı bölgede Filipin sahil güvenlik gemilerini engellemek için çeşitli faaliyetlerde bulunduğunu ancak ilk kez lazer ışınlarını mürettebata fiziksel zarar vermek için kullandığını belirtti.

Başkent Manila’daki Çin Büyükelçiliği olayla ilgili henüz bir açıklama yapmadı.

Kasım 2021’de Güney Çin Denizi’ndeki tartışmalı resifte Çin sahil güvenlik gemilerinin basınçlı su kullanarak müdahalesi gerginliğe yol açmış, Manila yönetimi bunu kınamıştı.

Güney Çin Denizi anlaşmazlığı

Çin, ilk olarak 1947’de yayınladığı “Dokuz Hat Hattı” adlı haritayla Güney Çin Denizi’nin yüzde 80’inde egemenlik iddiasında bulunuyor. Su altı kaynakları açısından zengin olan bölgede hak iddia etmesi, Vietnam gibi kıyı komşusu ülkelerle egemenlik çatışmalarına yol açıyor. , Brunei ve Malezya, özellikle Filipinler.

Pekin’in tartışmalı bölgede kurduğu yapay adaları askeri üsler kurarak silahlandırması da ABD ve bölge ülkeleri ile gerginliğe neden oluyor.

Uluslararası camiada “Paracel” ve “Spratly” olarak bilinen takımadalar, Vietnam tarafından “Hoang Sa” ve “Truong Sa”, Çin tarafından “Shisha” ve “Nansha” olarak adlandırılıyor.

Lahey’deki BM Daimi Uluslararası Tahkim Mahkemesi, 2016’da Filipinler’in başvurusuna ilişkin aldığı kararda, Çin’in Güney Çin Denizi’ndeki tek taraflı egemenlik iddialarının hukuka aykırı olduğuna karar vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu