Omurilik Sakatlığı Sonrası Ralli Yapan İlk Türk Kadın Pilot: Kübra Denizci
16 yaşında yüksekten düşme sonucu boynu kırılan Kübra Denizci, tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kaldığı hayatında hiçbir “engel”e boyun eğmedi. Açık Öğretim Lisesi’ni bitirdi, iki üniversiteden mezun oldu, ehliyet aldı ve yıllarca fizik tedavi gördü. 2 yıl önce motor sporlarında ralli pilotu olmaya karar verdi ve aylar sonra hayalini gerçekleştirdi. Motor sporlarında engelli çılgınlığı olmadan herkesin aynı kategoride yarıştığını vurgulayan Denizci, Türkiye’de yarışan ilk engelli kadın pilot oldu. Omurilik yaralanması sonrası ralli yapabilen iki kadın pilottan biri olan Denizci’nin bu başarısı Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu (FIA) tarafından tüm dünyaya duyuruldu.
Bursa’da yaşayan 35 yaşındaki Kübra Denizci, 19 yıl önce bir binanın 3. katından düşerek boynunun kırılması sonucu omurilik yaralanması sonucu yaşamını tekerlekli sandalyede sürdürmek zorunda kaldı. Hiç pes etmedi, kazadan 2.5 yıl sonra liseden mezun oldu. Ağır fizik tedavi egzersizleri sayesinde kollarını ve üst vücudunu güçlendirdi, 18 yaşına geldiğinde ehliyetini aldı ve hayallerini tekerlekli sandalyeden “kendimi en özgür hissettiğim yer” dediği sürücü koltuğuna taşıdı. Üniversitede uluslararası ilişkiler okudu, iş buldu; 10 yıl sonra tekrar üniversiteyi kazandı ve bu kez psikoloji bölümünden mezun olarak klinik psikoloji alanında yüksek lisans eğitimine başladı. En büyük hayali olan motor sporlarında başarılı olabilmesi için dik oturması, el ve kol kaslarını güçlü tutması gerekiyordu. Romatem Bursa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi’nde aylarca robotik fizik tedavi, uğraşı terapisi, havuz terapisi ve çeşitli egzersizler alarak zorlu pilotluk sürecine hazırlandı. Sıkı bir motor sporları sürücü eğitimi aldı; Ekibi, özel ralli arabasını tasarlamak ve modifiye etmek için aylar harcadı. Denizci sonunda ilk yarışına çıktı ve Türkiye’nin ilk engelli kadın ralli pilotu olarak motor sporları tarihine damgasını vurdu. Ralli pistlerinde tanıştığı erkek arkadaşı Ahmet Keskin, önceki gün gerçekleştirilen 47. Yeşil Bursa Rallisi’nin açılış töreninde kendisine sürpriz evlilik teklifinde bulunarak mutlu anlar yaşattı.
“TÜM ENGELLİLERİN UMUT IŞIĞI KÜBRA”
Ralli pilotu olma hayalindeki en büyük payın 19 yıldır hiç ara vermediği fizik tedavi süreci olduğunu vurgulayan doktoru Romatem Bursa Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Esin Selimoğlu, Denizci’nin hastanedeki tedaviye her zaman kendi aracıyla ve refakatçisi olmadan geldiğini anlatarak, şu bilgileri verdi: “Kübra, tetrapleji dediğimiz bir tablo nedeniyle takip ettiğimiz bir hasta. yüksekten düşme sonucu kollarını ve bacaklarını hareket ettirebilmek için çok fizik tedavi eğitimi, robotik rehabilitasyon, havuz eğitimi ve ergoterapi alıyor. ve kollar kısmi omurilik yaralanmasına bağlı.Omurgada C-7 yaralanması olup bu hale gelen ender hastalardan biri.Tekerlekli sandalyeye bağımlı ama robotik değil.Kollarında kasılma (sertleşme) veya zorlanma yok. bağladığımızda herhangi bir uzvunu veya eklemini.Bütün eğitimleri rahatlıkla alabiliyor.Artık bu şekilde yaşamayı kabul etmiş bir birey.Ama bu haliyle yapabileceklerinin tüm sınırlarını zorluyor. Tüm engelliler için gerçek bir umut ışığı olduğunu düşünüyorum. Hayallerinizi gerçekleştirmek için her zaman dört uzvunuza da ihtiyacınız yoktur. Burada değerli olan bu bireylerde fizik tedavi rehabilitasyon sürecinin hiç bırakılmaması ve yaşam süresinin sürekli olması” dedi.
“‘BUNLARI YAŞAMAZSAM NE YAPARIM?’ DEDİM “Kübra Denizci, kazayı ilk yaşadığında doktorlarından bir daha yürüyemeyeceğini öğrenmenin çok yıkıcı ve zor olduğunu belirterek, “O olduğunu öğrenmek benim için kolay olmadı” dedi. uzun bir fizik tedavi süreci oldu.psikiyatr olarak ailem ve benim için hayata devam etmek kolay olmadı dedim.üniversiteye başlayarak ilk adımı attım.açık liseden sınavlarımı vererek bir şekilde mezun oldum ve geçtim üniversite sınavı.Uludağ Üniversitesi Uluslararası Tahviller bölümünden mezun oldum.Aynı zamanda memurluk hayatım başladı.Aslında hayalim psikolog olmaktı.Bunu da yapabileceğimi kendime kanıtladım ve 10 yıl sonra ” tekrar sınav; Psikoloji kazandım ve şimdi bir psikoloğum. Aynı zamanda klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapıyorum.”
18 yaşına girer girmez ehliyetini aldığını kaydeden Denizci, tekerlekli sandalyeden ralli sürücülüğüne geçiş sürecini şöyle anlattı: “Sürücüye başladıktan sonra o sürücü koltuğunda kendimi çok özgür hissettim. Sonra bir sporla uğraşmam gerektiğini söyledim. “Sürücü koltuğu kendimi en uygun hissettiğim yerdi. Araştırmalarıma araba sporlarının içinde olmalıyım diyerek başladım. Sürekli fizik tedavi görmem ve antrenmanlarımdan asla vazgeçmemem ralli pilotu olmamda çok değerli bir etken oldu. Çünkü kollarımda bunu yapacak fiziksel güce sahibim. Bu vücudu bu formda tutamasaydım.” “Motor sporlarına giremezdim. İnsan vücudundan asla vazgeçmemeli.”
FIA BAŞARISINI DÜNYAYA DUYURDU Engelli donanımlı bir araca ulaşmanın kendisi için kolay olmadığına dikkati çeken Denizci, bu konuda bu kadar çok taraftarı olduğu için kendisini şanslı hissettiğini söyledi. Denizci, “Yarış aracı almak kolay değil. Üstünde engelli aracı olacak. Kendi aracımızı yaptık. Grubum bu konuda bana büyük destek oldu. O yüzden burada olmak benim için çok güzel oldu.” engelleri aşmam için büyük fırsat.EAE Cluster,Hypco,Puma,Rotem,Kocaeli Belediyesi ve Wish Car’ı desteklemek bana büyük destek oldu.Motor sporlarında kadınların rekabet oranı yüzde 10 bile değil.Ama neden olmasın dedim ve oldum. türkiye’de yarışan ilk engelli kadın pilottur.baktığımız zaman motor sporlarında engelli sayısı çok azdır.motor sporlarında engelli kategorisi yoktur.kadın erkek farketmez engelli.Herkes aynı kategoride yarışıyor.Ayrıca dünyada benim gibi boyun kırığı sonrası tetraplejisi olan ve bu şekilde yarışabilen bir kişi daha var.Engelli Engelliler Komitesi Başkanı olan kişi. Uluslararası Otomobil Sporları Federasyonu’nda (FIA) da benim gibi tetrapleji var. Orada Türkiye’de gösteri yapabilmek ve yarışabilmek benim için çok değerli. Bu yıl Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nda yarışıyorum. Önümüzdeki yıl 7 yarışımız olacak. İlk yarışımı yaptım” dedi.
“AVRUPA VE DÜNYA PİSTLERİNDEKİ EN BÜYÜK HAYALİM YARIŞMASI” 19-20-21 Mayıs tarihlerinde Bursa’da düzenlenen 47. Yeşil Bursa Rallisi’nde lider otomobil olarak piste çıkan erkek arkadaşı, sürpriz bir şekilde evlenme teklif ederek mutlu anlarını yaşattı. açılış töreni sırasında onu. Ahmet Keskin’in de kendisi gibi bir ralli pilotu olduğunu ve pistlerde tanıştıklarını anlatan Denizci, sözlerini şöyle tamamladı: “Aslında motor sporları da bana aşk verdi. Bu alana girmek istediğimde bunun için bir araştırma sürecinden geçtim. uzun zamandır.Bir gün Gulf Track’e gittim ve orada Ahmet ile tanıştık.Bana çok yardımcı oldu, birlikte bir araç alıp tasarladık.İnanılmaz bir destek oldu.Aynı zamanda seyahatim haline geldi. Arkadaş.” Geçen yıl Türkiye Tırmanma Şampiyonu olan Ahmet Keskin, Kübra Denizci’nin araca bindiğinde araçtaki coşkusu ve mutluluğunun kendisini cezbettiğini ve hayallerini gerçekleştirmelerinden dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, “En büyük hayalim” dedi. Kübra’nın Avrupa ve dünya çapındaki pistlerde yarışabilmesidir.” .
Görüntü dökümü: —————-Kübra Denizci’nin tekerlekli sandalyeden sürücü koltuğuna geçmesi-Denizci’nin araç içindeki görüntüsü-Mitinge katılan araçlar-Muhabir duyurusu: Hasret YURTÇU KARABULUT -Dr. Esin Selimoğlu röp-Kübra Denizci röp-Ahmet Keskin röp-Robot fizik tedavi gören Denizci’nin detaylı görüntüleri-Kol ve üst vücut egzersizlerinden sahneler-Keskin’in sürpriz evlilik teklif ettiği sahneler-Miting sahnesinden başlama görüntüleri
-Genel ve detay görüntüler
– Kara bulutyaprakli-haber.xyz